Takaisin ajankohtaista sivulle

Kulttuuri ja hyvä ruoka kuuluvat yhteen – Valokuvataiteen museo ja Kämp Gallerian ravintolat tarjoavat juuri sitä, mitä kulttuurinälkäiset ihmiset nyt kaipaavat

 

Laaja kulttuuritarjonta on aina ollut Helsingin keskustan vetovoimatekijä. Erityisesti nyt rajoitusten helpottaessa elämyksiä tullaan taas kokemaan fyysisesti paikan päälle. ”Ihmisillä on kova kulttuurinälkä ja halu nähdä toisiaan. Kulttuurikohteet ravintoloineen rikastuttavat elämäämme nyt ihan uudella tavalla”, sanoo Kämp Galleriaan vuosi sitten sijoittuneen Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka.

Tänä päivänä kulttuurikohteet eivät ole ainoastaan taide-elämyksiä. Niistä on tullut kävijöille sosiaalisia kohtaamispaikkoja, joissa vietetään aikaa, syödään, shoppaillaan, työskennellään ja jopa nukutaan. Näin toteaa kulttuuri-instituutioille palkintoja jakava brittiläinen Leading Culture Destinations Awards.

Monet museot ovat jo nostaneet ravintolapalvelut näkyväksi osaksi toimintaansa. Taide ja ruoka yhdistyvät luontevasti toisiinsa, ja kuhiseva ravintolamiljöö houkuttelee lisää kävijöitä myös kulttuurin pariin.

Nyt koronarajoitusten helpottaessa taiteen ja ruuan liitto on entisestään korostunut.

”Ihmisillä on kova kulttuurinälkä ja halu nähdä toisiaan. Näyttelyt halutaan kokea paikan päällä ja kokemusta jatkaa hyvän ruuan ja juoman äärellä”, sanoo Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka.

Valokuvataiteen museo avasi vuosi sitten uuden K1-näyttelytilan kauppakeskus Kämp Gallerian alimpaan kerrokseen. Kaapelitehtaan rinnalle avattu Helsingin ydinkeskustan näyttelytila on saanut erinomaisen vastaanoton. Se oli tänä kesänä Suomen kuudenneksi suosituin Museokortti-kohde.

”Kävijät ovat ihastuneet siihen, että olemme keskellä kaupunkia ja museoon on helppo tulla. Keskeinen sijainti kannustaa pistäytymään näyttelyissä myös spontaanisti, mikä tukee tavoitettamme saattaa entistä suurempi yleisö valokuvanäyttelyiden pariin.”

Toinen syy hyvään vastaanottoon on se elämyskokonaisuus, jonka Valokuvataiteen museo osana Kämp Gallerian kauppakeskusta tarjoaa. Museon ravintola The Glass sijaitsee aivan näyttelytilan vieressä. Lisäksi kauppakeskuksen ylemmissä kerroksissa on laaja valikoima ravintoloita ja kahviloita.

”Näyttelykäynti on tyypillisesti kahden ihmisen yhteinen juttu. Kun näyttely ensin virittää omaa ajattelua, on sen jälkeen kiva istua puimaan asioita yhdessä. Elämyskokonaisuus on yhdistelmä kulttuuria, ruokaa, juomaa ja toisen ihmisen seuraa”, Heikka sanoo.

Nyt kaivataan fyysistä tilakokemusta

Kulttuurin kokeminen paikan päällä on nyt isompi elämys kuin ennen koronaa.

”Kulttuuria on viime aikoina nautittu paljon kotona. Elokuvat ja musiikki ovat olleet monelle korona-ajan elämän rikastuttajia. Mutta jos ei ole puoleentoista vuoteen päässyt nauttimaan kulttuurista niin, että vaihtaa fyysisesti paikkaa, on lähellä muita ihmisiä, teoksia tai taiteentekijöitä, niin voi melkein puhua kulttuurielämän uudesta aloittamisesta”, Heikka sanoo.

 

Susanna Majuri: Kultakolikot, 2009 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma

 

Valokuvataiteen museon uusi näyttely Rakkaus esittää Susanna Majurin (1978–2020) teoksia.

”Susanna Majurin näyttely on nimenomaan sellainen, joka pitää kokea fyysisesti paikan päällä. Kuvat ovat koskettavia ja ne ovat kooltaan yli metrisiä. Kontakti kuviin on aivan toisenlainen kuin jos niitä katsoisi esimerkiksi Instagramissa”, Heikka sanoo.

Museot elävöittävät keskustaa

Suomessa museon sijoittuminen kauppakeskukseen on kohtuullisen uutta. Maailmalla kaupallisessa ympäristössä toimiva museo on jo yleinen näky.

 

 

Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulmassa sijaitsevan Kämp Gallerian kiinteistön omistava Ilmarinen näkee kulttuurin ja kaupallisuuden yhdistämisen vahvasti kokonaisvetovoimaa nostavana tekijänä.

”Kulttuurikohteet lisäävät kaupallisen ydinkeskustan elämyksellisyyttä. Ne antavat syyn tulla ja viettää aikaa keskustassa. Merkittävä osa Ilmarisen kiinteistöomaisuudesta sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, ja haluamme olla mukana kehittämässä elävää ja elämyksellistä keskustaa”, sanoo asiakkuuspäällikkö Päivi Salonen Ilmariselta.

”Kulttuurielämykset vetävät niin paikkakuntalaisia kuin turisteja puoleensa. Jokainen voi löytää tarjonnasta oman kulmansa. Upeat rakennukset, omaleimainen historia ja kyky uudistua tekevät myös tulevaisuuden keskustasta kiinnostavan”, Salonen sanoo.

 

 

Jaa artikkeli: