Kuinka perhosesta tuli lepakko – ja rockkulttuurin kotiluolasta moderni toimistorakennus
Tiedätkö, miksi Porkkalankatu 1:ssä sijaitsevaa toimistorakennusta kutsutaan Lepakoksi?
Helsingin Ruoholahdessa sijainnut alkuperäinen Lepakko eli Lepakkoluola valmistui vuonna 1940 Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy:n varastoksi.
Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy oli aikanaan iso teollisuusyritys, Suomen toiseksi suurin maalitehdas Tikkurilan Värin jälkeen. Lepakkoluolan nimi tuli yrityksen perhoskuvioisesta logosta, joka oli maalattu rakennuksen seinään. Suomen televisiossa pyöri syyskuusta 1966 elokuuhun 1967 suosittu Batman Tv-sarja, joten yrityksen logo yhdistyi sarjan lepakkoviittaan. Jotain aikakauden hengestä kertoo se, että television uusi ohjelmaneuvosto kielsi Batman-sarjan liian väkivaltaisena, vaikka kyseessä oli camp-huumorin sävyttämä komedia. Perhosesta tuli kuitenkin lepakko, ja syntyi lempinimi Lepakkoluola.
Sadan markan vuosivuokra
Suomen Väri- ja Vernissatehdas Oy siirsi kaikki toimintonsa Korsoon 1967, ja rakennus jäi tyhjilleen. Siitä tuli asunnottomien alkoholistien hätämajoitustila, ja tämän toiminnon siirryttyä Kyläsaareen vuonna 1979, valtasi Helsingin elävän musiikin yhdistys eli ELMU rakennuksen. Kaupunki kuitenkin hyväksyi uudet tulijat ja vuokrasi kiinteistön ELMU:lle sadan markan vuosivuokralla. Samalla Lepakkoluola lyheni muotoon Lepakko.
Merkittävä kulttuurikeskus
Lepakosta kasvoi 1980-luvulla yksi Helsingin ja ehkä koko Suomen merkittävimmistä kulttuurikeskuksista. Siellä aloitti toimintansa mm. Suomen ensimmäinen kaupallinen radioasema Radio City ja rocklehti Rumba. Paikan monipuolisuudesta kertoo se, että samassa tilassa toimivat niin teatteri Viirus, Aira Samulinin tanssikoulu, autokorjaamo, puulämmitteinen sauna kuin moottoripyöräjengejä. Ilmeisesti sulassa sovussa.
Erityisesti Lepakko tunnettiin kuitenkin rockmusiikin mekkana; bändien harjoittelupaikkana, ponnahduslautana ja esiintymistilana. Talon Kellarissa treenasi parhaimmillaan kolmisenkymmentä yhtyettä, muun muassa moni ajan suosituimmista bändeistä, kuten Smack, Lama, Nights of Iguana, Waltari ja Sielun Veljet.
Red Hot Chili Peppers yllätyskeikalla
Kun Ruoholahden alueen kaavoitustyö käynnistyi 1980-luvun lopulla, alkoi Lepakon loppu. Talo purettiin marraskuussa 1999 ja ELMU muutti Hietalahteen. Ennen purkamista talossa vietettiin kahden viikon mittaiset läksiäisfestivaalit. Viimeinen ulkomainen bändivieras oli samaan aikaan Helsingissä konsertoinut ja Lepakossa yllätyskeikan vetänyt Red Hot Chili Peppers.
Nokia rakennutti Lepakon tontille huippumodernin toimistotalon vuonna 2002, mutta yritys ei ottanut sitä koskaan käyttöönsä. Nykyisin useiden yritysten kansoittamasta ja yhdestä Helsingin arvostetuimmista toimistorakennuksista käytetään edelleenkin nimitystä Lepakko.
Joonas Arnberg
Moderni ja valoisa toimistorakennus
”Alkuperäisestä Lepakosta muistuttaa vain sijainti ja Lepakon aukion lasivitriinissä sijaitseva Jouni Kuusimäen lepakkoveistos – muuten rakennus on kuin edeltäjänsä vastakohta”, kertoo talon vuokraustoimintaa hallinnoiva account manager Joonas Arnberg Ilmariselta.
”Kuusikerroksinen talo on erittäin valoisa ja siinä on poikkeuksellisen korkeat kerrosalat. Tilojen tekniikka vastaa täydellisesti tämän päivän vaatimuksia, myös ulkokuoren osalta: talossa on myös kaksoisjulkisivu, joten Porkkalankadun ja Länsiväylän liikennemelu ei kantaudu sisätiloihin”, jatkaa Arnberg.
”Rakennuksessa on panostettu myös uusiutuvaan energiaan – sen katolla on pääkaupunkiseudun suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala”, summaa Arnberg.
Lepakko on siis silkkaa valoa, iloa ja aurinkoa.
Jaa artikkeli: