Aleksanterinkatu 13

Aleksanterinkatu 13:n remontti toimii kiertotalouden edelläkävijänä

Vastuullisuus on megatrendi. Se on tärkeä arvo yritykselle kuin yritykselle ja usein myös tärkeä osa yrityksen liiketoimintaa. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että vastuullisuus realisoituu vasta konkreettisten tekojen kautta.

 

 

Helsingin paraatipaikalla sijaitsevan Aleksanterinkatu 13:n remontissa vastuullisuus on huomioitu ennennäkemättömällä tavalla – työmaalla selvitellään kaiken purettavan materiaalin uusiokäyttöä tiilistä lähtien. Tavoitteena ollut 70 prosentin rakennus- ja purkujätteen kierrättäminen on jo ylittynyt reilusti: kierrätysaste on jo liki 80 % ja hyödyntämisaste liki 90 %.

Esimerkiksi tavaratalon hissikuilun vihreää marmoria on suunniteltu käytettäväksi aulan ja yleisövessojen tasoissa sekä betonipilareiden koristeraidoituksessa. Purettujen väliseinien tiilistä on rakennettu uusia seiniä. Rakennuksen valaisimia ja kuparikattoa käytetään uudelleen, huoneissa olleita led-valoja on otettu uusiokäyttöön talon kellarissa. Vajaat tuhat neliötä tavaratalon verkkokattoa maalataan ja asennetaan uudelleen paikalleen. Vanhoja liukuportaita on varastoitu varaosiksi Ilmarisen muihin kiinteistöihin. Se mitä ei ole voitu kierrättääkohteessa tai Ilmarisen muissa kiinteistöissä, huutokaupataan. Esimerkiksi vanhoja keittiökalusteita, hyllyjä ja lasiseiniä on myyty jo ennen purkutöiden aloittamista.

Kaikesta uusiokäyttöön menevästä ja käytettynä ostetusta rakennusmateriaalista ei ole olemassa viranomaisten vaatimia asiakirjoja, joten viranomaisille on täytynyt osoittaa materiaalien terveellisyys ja turvallisuus. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta onkin ollut mukana materiaalien testauksessa.

 

 

Aleksanterinkatu 13:n remontissa on hyödynnetty kierotaloutta enemmän kuin missään vastaavassa kohteessa maassamme. Samalla tienraivaajan ja vastuullisuuden edelläkävijän asenteella tulemme toimimaan myös jatkossa.